Waarom zou je de overeenkomst van opdracht na laten kijken?
Als je als zelfstandige wordt ingezet krijg je vaak een concept overeenkomst van de opdrachtgever. De opdrachtgever geeft dan – doorgaans – aan dat het om een modelovereenkomst gaat die is goedgekeurd door de belastingdienst. Het is wel zo dat die modelovereenkomsten bestaan (je vindt ze hier) maar de belastingdienst laat in de modellen behoorlijk wat onderwerpen – zoals aansprakelijkheid – open. Die mogen partijen samen invullen. Het loont dus om kritisch naar die overeenkomst van opdracht te kijken.
Vijf tips
Vijf zaken om in ieder geval mee te nemen in je overeenkomst van opdracht:
- Omschrijving werk. Neem in de overeenkomst van opdracht – bijvoorbeeld een bijlage- een duidelijke omschrijving op van je werkzaamheden. Benoem wat het resultaat van de opdracht is en schrijf ook op wat de opdrachtgever jouw moet leveren (gereedschap, toegang tot IT, etc.) om van de opdracht een succes te maken.
- Indexering. Neem in de tariefafspraak op dat je jaarlijks mag indexeren. Met een verwachte inflatie van 4% in 2025 schiet je jezelf flink in de voet zonder indexatie. Indexeren doe je normaal gesproken aan het begin van een kalenderjaar. Het heeft dus geen zin om dit te doen als je zeker weet dat de opdracht 1 januari niet haalt. Het heeft natuurlijk wel zin als een verlenging mogelijk is, of als je denkt dat je meerdere opeenvolgende opdrachten bij de opdrachtgever kunt krijgen.
- Aansprakelijkheid. Je hebt niet altijd de positie om eisen te stellen of weg te lopen van een onderhandeling. Probeer de aansprakelijkheid te beperken tot een totaalbedrag, bijvoorbeeld de totale vergoeding die je voor de opdracht krijgt. Je bent natuurlijk verzekerd maar dat is een extra reden om de aansprakelijkheid op (de maximale vergoeding van) je verzekering af te stemmen.
- Intellectuele eigendom. Meestal bedingt de opdrachtgever dat alle intellectuele eigendom bij de opdrachtgever ligt. Maar als je wordt ingehuurd vanwege je unieke inzichten, kennis of methodiek is dat niet logisch. Als je zélf de eigendom wilt houden over jouw publicaties of methodiek moet je dat goed vastleggen.
- Geheimhouding. Iedere overeenkomst van opdracht heeft een geheimhoudingsbepaling. Check of die bepaling niet te streng is. Je wilt als ondernemer immers reclame kunnen maken met (tevreden) opdrachtgevers. Een beetje ‘name dropping’ doet soms wonderen.
Tot slot
Veel succes met de onderhandeling van je overeenkomst van opdracht. Let daarbij óók nog even op de algemene voorwaarden die (mogelijk) van toepassing zijn. Als bedrijfsjurist werk ik regelmatig met overeenkomsten van opdracht en algemene voorwaarden. Ik ben daardoor goed bekend met de verschillende opties die je in deze documentatie hebt. Als je hulp wilt bij het opstellen van je overeenkomst van opdracht of je algemene voorwaarden dan doe ik dat graag.